Boeken over voetbal
Waarom ik over voetbal schrijf?

Ik ben opgegroeid op nog geen 5 minuten lopen van de velden van Rood-Wit'58. De vereniging die een (te) groot deel van mijn leven heeft bepaald en waar ik nog steeds erg graag kom. Al ben ik er veel minder vaak dan in het verleden. Ik ben namelijk gaan beseffen dat voetbal ontzettend leuk, maar niet meer dan een geweldige hobby is.

De titel van mijn debuutroman 'Getrouwd met voetbal' slaat dus niet alleen op het verhaal, maar ook op mezelf. Het begon al toen ik van de basisschool naar de MAVO ging. Natuurlijk vond ik het leuk om goede cijfers te halen en daar deed ik ook zeker wel mijn best voor. Als er tenminste niets op het voetbalveld te doen was, want dan vergat ik mijn studie en dacht ik alleen nog aan voetbal en mijn club.

Toch haalde ik vrij eenvoudig mijn diploma, maar dat kwam ook omdat ik voor een 'pretpakket' koos om examen in te doen. Ik wilde immers niet verder studeren en zo snel mogelijk aan het werk. Zo kon ik namelijk nog wat meer tijd aan het voetballen besteden.

Toen ik amper van school was, kreeg ik aan baan in een slijterij aangeboden. Inclusief een gratis slijtersopleiding. Ik ging er echter niet op in, want ik zou dan 's zaterdags moeten werken en daar dacht ik geen seconde over. Die dag was immers voor het voetbal en mijn club en daar kwam niemand aan. Dom? Ja. Ik heb er later ook heel veel spijt van gehad, maar dat hielp me toen niet meer.

Toen ik jaren geleden in het jeugdbestuur van mijn club kwam, ging ik nog veel meer tijd aan het voetbal besteden. Ik was vier avonden per week (alleen vrijdags niet) en de hele zaterdag op het voetbalveld. Plus dat ik thuis ook alleen  maar met voetbal bezig was.

Natuurlijk was dat niet goed voor mijn relatie en het voetbal heeft me dan ook zeker niet alleen maar plezier gebracht. Gelukkig is het nooit echt geŽscaleerd, maar ik ging op een gegeven moment wel over mijn leven nadenken. Dat was nogal confronterend. Vooral omdat ik toen pas echt besefte dat er veel meer in het leven was dan voetbal. Ik ging mijn grote hobby daardoor langzaam wat normaler behandelen en inmiddels ben ik redelijk genezen van mijn voetbalverslaving.

Veel van wat ik hierboven beschreven heb, vindt u zijdelings terug in mijn romans en verhalen. Waarom? Omdat ik hoop dat ik daarmee mensen aan het denken zet, waardoor ze niet dezelfde fouten maken die ik gemaakt heb.